Sandra Dodd in Leiden: Links & kinderen die tv kijken

Eva Witsel
Sun Jul 1, 2012

Gisteren was de door Rippy en Graham georganiseerde unschooling dag in Leiden met Sandra Dodd. Arnaud en ik vonden het heel geslaagd en ook erg gezellig!

Tijdens haar praatje had Sandra het over een aantal links naar haar website, een paar heb ik onthouden en zet ik hieronder even neer:

SandraDodd.com/deschooling
SandraDodd.com/screwitup
SandraDodd.com/tv
SandraDodd.com/partners/
SandraDodd.com/intelligences/
SandraDodd.com/t/economics
SandraDodd.com/game/tales
Hier kun je Sandra's AlwaysLearning yahoo list vinden waar Sandra gisteren een paar keer naar refereerde. Een paar mensen zeiden dat ze deze lijst nog niet kenden, dus hierbij de link er naartoe. Het is een hele goede plek om meer te leren over radical unschooling, wat het is en hoe je het in de praktijk kunt toepassen: https://groups.io/g/AlwaysLearning/

Nog een paar pagina's van Sandra's website die niet genoemd waren, maar ik denk wel van toepassing:

- Als je n.a.v. gisteren van plan bent om dingen thuis anders te gaan aanpakken, dan is het advies 'gradual change'!: SandraDodd.com/gradualchange

- Een pagina die Sandra vaak adviseert, vooral de audio file onderaan de pagina: SandraDodd.com/parentingpeacefully

- Omdat er gisteren vooral veel ouders waren van nog heel jonge kinderen is hier een pagina met lijsten met leuke dingen om te doen met jonge kinderen (let op: linkerkolom is een lange transcript van een chat, kijk vooral in de rechterkolom voor een samenvatting en andere pagina's met idee├źn voor jonge kinderen): SandraDodd.com/youngchildren

Dan nog even over tv kijken, ik kreeg gisteren de indruk dat sommige mensen nog met wat vraagtekens bleven zitten over tv kijken. N.a.v. de vraag wat Sandra's gedachten waren over een vierjarig meisje dat verdrietig (of boos? dat weet ik niet meer) was als een tv programma was afgelopen. Die vraag komt vaker voorbij op unschooling lijsten en ik herken het ook wel een beetje bij mijn eigen inmiddels vijfjarige meisje. Hier een paar antwoorden die ik nuttig vond:
- Vergeet niet de kinderen regelmatig te eten en te drinken te geven als ze tv kijken, vaak denken ze er zelf niet aan omdat ze zo in de film/serie opgaan. Breng ze gewoon een bordje met wat eten en een glaasje drinken.

- Sommige kinderen vinden het fijn om tijdens het tv kijken ook andere dingen te doen. Bij ons in huis wordt er bijv. veel met kapla gebouwd tijdens het tv kijken, bij anderen wordt er getekend of met de lego gespeeld etc.

- Als kinderen lang achter elkaar stilzitten voor de tv, dan worden ze daar soms ook wat ongedurig van. Dit kan je oplossen door ze mogelijkheden tot beweging te geven terwijl ze gewoon verder kunnen kijken. Een mini-trampoline werkt daar goed voor, of zo'n rood plastic wipwap ding van de ikea, of een skippy bal of zo.

- Neem de favoriete series op! Kleine moeite groot plezier, zo was het hier in huis een stuk minder erg als iets was afgelopen. We hebben een harddisk recorder vol met Backyardigans, My Little Pony, Avatar etc.

- Sommige kinderen hebben wat moeite met overgangen. Als je erachter bent wat jouw kind helpt bij overgangen, kun je daar bij helpen. Het helpt bij onze kinderen bijv. om vlak voordat een programma is afgelopen een suggestie te doen voor wat we daarna kunnen doen of kijken.

- En deels is het gewoon verdriet om iets leuks dat er niet meer is. Ik herken dat persoonlijk wel van boeken lezen, als ik een heel mooi boek heb gelezen en ik heb het uit, ben ik daar vaak ook even verdrietig van. En op dezelfde manier kan een klein vierjarig meisje verdrietig zijn als My Little Pony is afgelopen. Troosten en een knuffel kunnen dan geen kwaad!

Groetjes,
Eva mv Berend (7) & Fiene (5)


To discuss unschooling in Dutch, go to Vol Leven.
Main Leiden page Rippy's site about the Leiden talks in 2012